Győri Optika

Szemüveglencse

Milyen lencsét szeretne?

Amikor szemüveget vásárol, felteszik Önnek ezt a kérdést, gondolhatja Ön – amivel látok – a dioptria adott, hiszen a vásárlást megelőzi egy vizsgálat. Miután ez a kérdés elhangzik hall egy sereg idegen kifejezést felületekről, bevonatokról, vékonyításról és még sok minden másról is. Döntenie kell,- de melyiket válasszam?

A látszerész a dioptria láttán már tudja, hogy melyik lenne a legideálisabb az Ön számára, ennek tudatában ajánl keretet is, hiszen a dioptria nagyban meghatározza milyen keretbe helyezhető bele.

lencsek
lencse

Műanyag, nem műanyag

Manapság modern világban élünk, mindenünk műanyag, így van ez a szemüveg lencsékkel is. Teljesen megbízható optikailag tiszta, a látó élességet megfelelően korrigálja, nem törékeny, de – és ez nagyon fontos – megfelelő bevonatokkal kell ellátni annak érdekében, hogy Ön minél kényelmesebben és hosszabb ideig viselhesse.

Az üveg lencse, amely lassan teljesen kiszorul az optikai piacról, szintén jó választás, hátránya a törékenység és bizonyos esetekben a súly, amely miatt kevésbé ajánlható ebben a rohanó és aktív világban.

Bevonat a lencsén? – keménylakk és tükröződés menteső réteg

A műanyag lencse felületkezelés nélkül, rendkívül sérülékeny, ezért ellátják egyfajta réteggel, amely egy kemény, viszonylag ellenálló bevonatot hoz létre. Ezt a bevonatot nevezzük pongyola megfogalmazásban, karcálló, vagy keményítő rétegnek. Valójában egy bonyolult kémiai és technikai háttérrel létrehozott keménylakk bevonat ez, amely sokkal ellenállóbbá teszi a műanyag lencse felszínét, kevésbé lesz ez által sérülékeny a lencse. 

Tapasztalta már azt a jelenséget, hogy a kirakat előtt állva alig látta a benn lévő dolgokat, és önmagát tükörképként látta ugyanekkor?- és ugyanezt tapasztalta már a saját szemüveglencséjével is? – akkor Önnek nincs tükröződésmentesítő bevonat a lencséjén. 

Ezt a jelenséget a kirakatüveg és a lencse felületének egyenetlensége okozza, az egyenetlen felületen a rá eső fénysugarak szétszóródnak, ilyen módon létrehozva ezt a zavaró érzületet. A megoldást egy nagyon vékony fémréteg adja meg, amely a lencsék felszínét egyenletesebbé teszi, ezáltal a fénysugarak majdnem 100%-a átjut a lencsén, így biztosítva az éles, zavartalan látást.

tisztitas

Nekem van ilyen bevonatom, de sokat kell törölgetni, hogy lássak - portaszítás

Miután megtapasztalta milyen tisztán látni, zavarni fogja, ha ebben zavar keletkezik. Így érezhet akkor, amikor foltos a lencse az ujjnyomattól, vagy a portól.

Ha a lencsén szennyeződés rakódik le, ismét tapasztaljuk a tükröződéses problémát, ezért a fejlesztéseknek köszönhetően szennyeződéstaszító és portaszító bevonatot hoztak létre.

Zavar, hogy párásodik

Kérjen olyan komplex bevonatot, amellyel az apró vízcseppek, nem tudnak hosszan megülni a lencse felületén, ez a páramentesítő bevonat. Ez nem jelenti azt, hogy megszűnik a párásódás teljesen, de sokkal gyorsabban illan el a pára.

Milyen lencsém legyen tehát?

Lehet műanyag vagy üveg, de mindenképpen kérje komplex réteggel, így teljesen elégedett lesz a szemüvegével.

Túl erős a dioptriám

Lehetősége van többféle vékonyított lencsét kérni, így nem látszik majd milyen erős a dioptriája.
para-szemuveg

Közeli, távoli, számítógéphez vagy mindezt egyben?

Nagy bánatunkra az élettani változások nem csak kívülről látszanak, hanem belülről is érezzük, nem bírunk annyit dolgozni, mint huszon-egynéhány évesen és azt is észrevehetjük, hogy a látásunk kezd megváltozni. 

Azt tapasztalja, hogy egyre távolabb tolja magától az újságot, könyvet, és minden közeli dolog homályossá válik egy bizonyos távolságon belül? Mi ez a változás?- presbyopia – azaz öregszeműség. Mindenkit érint kivétel nélkül, nagyjából 40 – 50 éves kor körül, de ez az állapot nem betegség.

A megoldás egy olvasó szemüveg viselése, amely pótolja azt a hiányzó dioptriát, amennyivel távolabb kell tolnia az újságot a szemétől, hogy élesen lásson.  

Monitor előtt is dolgozik, vagy csak barangol a számítógépes világban, és nem látja a képernyőt élesen, és az olvasás is nehézséget okoz, erre mi a megoldás?- monitor, vagy úgynevezett munka szemüveglencse. Élessé teszi azt a távolságot, ahol a monitor helyezkedik el, és az olvasó távolságban is tisztán lát mindent.

Mi van velem? – én nem látok távolra, és már gondot okoz az olvasás is. Az Ön számára a legjobb megoldás a multifokális vagy más néven progresszív szemüveglencse viselése. Élesen lát távolra, használhatja a monitor elé, vagy egyéb olyan munka végzéséhez, amely nagyjából karnyújtásnyi távolságban van, és olvasni is tud vele. Ugye milyen nagyszerű? 

Mindenre találunk megoldást, bízzon bennünk, mi segítünk Önnek!

Szemüveglencsében kiemelt partnerünk: